Grill & chill: zo wordt je winterbarbecue een succes


Is je barbecue in een winterslaap gesukkeld? Wake up: ook tijdens de koudste maanden kan je je vlees, vis en groenten buiten grillen, bovendien vindt iedereen het gezellig om bij te praten onder een dik deken, rond die gloeiendhete kolen en starend in het vuur. Met deze tips wordt het een feestje om nooit meer te vergeten.


Waar moet je aan denken wanneer je een winterbarbecue organiseert?

Een winterbarbecue kent net wat meer uitdagingen dan de zomervariant. Zorg dus dat je goed voorbereid bent:

•  Het zijn momenteel de donkerste maanden en dus heb je nood aan extra verlichting boven en rond je barbecue. Je wil vooral geen ongare hapjes serveren…

•  De gure wind zorgt voor vertraging aan tafel. Hou hier rekening mee en begin dus tijdig. Plaats je barbecue op een plek waar de wind zo weinig mogelijk effect heeft. Een barbecue met deksel is zeker tijdens dit seizoen een aanrader.

•  Groenten snijden, vlees marineren, aardappelen in aluminiumfolie draaien, vis in een kruidenjasje wikkelen: de mise-en-place doe je binnen zodat de kou niet onder je vel kruipt.

•  Zorg voor een bad weather-plan. Te koud, te nat, te winderig en daardoor een ferme domper op de feestvreugde? Dat wil je natuurlijk niet. Zorg er dus voor dat het ook binnen gezellig is en je bij nood snel kan schakelen. Heb je een overdekt terras, dan is deze plek sowieso een aanrader om de tafel te dekken. Eventueel kan je ook een partytent overwegen.

•  En ook nog dit: vergeet je gasten niet te vertellen dat je een outdoor feestje plant en ze dus extra warme kleren dragen!




Hoe blijf je lekker warm buiten?

Je hebt je gasten verwittigd dat het een outdoor feest wordt en dus komen ze gewikkeld in warme jassen, dikke truien en sjaals. Jij zorgt voor dat extra laagje warmte en dat doe je door je banken en stoelen te bekleden met een veelvoud aan kussens en schapenvellen. Verder verzamel je alle dekens en plaids die je kan vinden in huis en maak je het met een buitentapijt nog gezelliger. Ook een waterkruik is een optie om de grootste koukleumen te verwarmen. En natuurlijk verzamelt iedereen het liefst rond de magische gloed van vuur. Een vuurkorf, een vuurschaal of een geïmproviseerd kampvuur is een absolute must!

Wat is er lekker op de barbecue tijdens de winter?

De favoriete worstjes en burgers smaken net zo hard tijdens de winter, maar het mag nu net wat feestelijker. Fazant, hert, spek en eend zijn traditionele succesnummers die ook op de barbecue perfect te bereiden zijn. Liever vis? Zalm, kabeljauw, forel, zeebaars, tonijn… Allemaal heerlijk in combinatie met wat gepofte aardappelen en een salade. Mag het wat uitdagender? Ook mosselen, kreeft en andere schaal- en schelpdieren zijn een optie voor wie het barbecueën in de vingers heeft. En natuurlijk smaken geroosterde wintergroenten heerlijk, zoals prei, pompoen, witloof, spruitjes, pastinaak…



Welke kruiden zijn lekker op de barbecue?

Met klassiekers als rozemarijn, tijm, oregano en natuurlijk barbecuekruiden kan je niet missen, maar experimenteer ook met verwarmende kruiden en smaakmakers zoals vijfkruidenpoeder, kurkuma, chili-olie, komijn, ras el hanout, chili, nootmuskaat en gerookt paprikapoeder.

Hoe blijft je eten warm?

Door de koude is het belangrijk om snel te serveren zodra je de ideale cuisson hebt bereikt. Zorg daarom dat bijgerechten zoals salades klaarstaan op de buffettafel. Zit je met verschillende baktijden, dek dan wat klaar is af met folie. Verwarm ook zeker de borden voor in de oven!

Wat zijn de perfecte drankjes voor een winterbarbecue?

Van een winters soepje als starter tot een homemade glühwein en een sterke, kruidige thee, chocolademelk of een pumpkin spice als afsluiter: warme dranken hebben nu natuurlijk een streepje voor. Ook een drankje dat een kick geeft, zoals een pittig gember- of pepershotje, past perfect bij je wintermood.


Kan je een dessert maken op de barbecue?

Tuurlijk! Net zoals groenten heerlijk smaken op de barbecue, kan je met fruit aan de slag. Gril schijfjes of blokjes ananas, vijgen, appels of peren en serveer met een bolletje ijs.

Hoe maak je je winterbarbecue extra gezellig?

De sfeer zit ‘m niet alleen in de gloed van de kolen en de geur van het lekkers op de rooster. Dat donkere, koude terras moet ook aantrekkelijk ogen, anders blijft iedereen gegarandeerd binnen. Kaarsen, lampionnen, lichtslingers, tuinkaarsen tot fakkels: strooi royaal met sfeerlicht en maak van je tuin en/of terras een winterwonderland. Voorzie ook kleine bijzettafeltjes. Niet alleen handig voor die glazen, maar ook sfeervol voor theelichtjes.


Honger gekregen en zin om meteen door heel ons barbecue-aanbod te scrollen? Check al onze items hier en... laat het smaken!


Cookie-instellingen voor de beste online Juttu-ervaring

Juttu.be maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.