Chai latte, matcha latte, vanilla latte, pumpkin spice latte… Zoveel soorten latte om je de komende maanden mee te verwarmen. Kruidig, romig, troostend, superlekker én gezond: wat wordt jouw winterfavoriet?
Latte is een afkorting van caffè latte. Volgens de Italiaanse traditie gaat het om een combinatie van espresso en gestoomde melk en/of melkschuim. That’s it. Nochtans heb je intussen een uitgebreid ABC aan lattes waarbij allerhande ingrediënten worden toegevoegd of vervangen.
Oneindig veel. Zo is er bijvoorbeeld de iced latte waarbij de warme melk vervangen wordt door koude melk en ijsblokjes. Met een siroopje geef je eenvoudig extra smaak, zoals een vleugje vanillesiroop (vanilla latte) of karamelsiroop (caramel latte).
Een latte kan ook zonder koffie en gaat dan bijvoorbeeld voor thee of een kruidenmix, zoals bijvoorbeeld een rooibos latte waarbij rooibosthee gecombineerd wordt met melk. Bij een turmeric latte of golden milk krijgt de warme melk extra power door een kruidenmix van kurkuma, gember, kaneel en peper.
Er wordt ook geëxperimenteerd met groenten, zoals momenteel dé favoriete pumpkin spice latte, een combinatie van pompoen, warme kruiden, koffie en melk. En natuurlijk is de klassieke melk al lang geen voorwaarde meer, enter amandel-, haver-, soja- of kokosmelk.
De populairste lattes? Dat zijn zonder twijfel chai latte en matcha latte.
Een chai latte is een erg aromatisch en verwarmend drankje, perfect voor de winter dus. Deze latte wordt gemaakt met zwarte thee, een mix van kruiden zoals kaneel, kardemom, nootmuskaat en gember, en een flinke dot melkschuim.
• rijk aan antioxidanten, wat belangrijk is om veroudering af te remmen en ziekten tegen te gaan
• de kruidenmix heeft ontstekingsremmende eigenschappen en bevordert de spijsvertering
• milde energieboost door de zwarte thee
• ustgevend dankzij de verwarmende en kalmerende smaak en geur
Dit heb je nodig
• 1 tas water • zwarte thee • 125 ml (plantaardige) melk • kruidenmix naar keuze, bv. kaneel, kardemom, kruidnagel, verse gember, zwarte peper • zoetstof naar keuze
Zo maak je je chai latte
1. Giet het water in een steelpannetje en voeg de kruidenmix toe. Breng aan de kook en laat zo’n 10 minuten zachtjes koken.
2. Voeg de zwarte thee toe en laat een drietal minuten trekken.
3. Giet er het grootste deel van de (plantaardige) melk bij en verwarm tot net voor het kookpunt.
4. Roer er eventueel wat zoetstof door.
5. Zeef de thee en giet de chai latte in een tas.
6. Klop nog het restje melk op voor een schuimlaagje op je latte en werk af met een snufje kaneelpoeder.
Een matcha latte is een felgroen drankje met een grasachtige, romige en licht bittere smaak. Deze latte wordt gemaakt met matchapoeder, wat een mix is van fijngemalen groene thee, en opgeschuimde melk.
• bijzonder rijk aan antioxidanten, meer nog zelfs dan groene thee, en dat is belangrijk om veroudering en ziekten tegen te gaan
• boost je energie en focus
• helpt het lichaam te ontgiften
• goed voor de huid
• bevordert ontspanning en kan helpen bij het verlagen van stress en bloeddruk
Dit heb je nodig
• 1 tas water • 1 à 2 tl matchapoeder • 200 ml (plantaardige) melk • zoetstof naar keuze • een matchaklopper
Zo maak je je matcha latte
1. Zeef het matchapoeder in een kom en overgiet met heet water (net niet kokend).
2. Gebruik de matchaklopper om een glad en schuimig mengsel te bekomen.
3. Verwarm de melk en gebruik een melkopschuimer of garde.
4. Giet het melkschuim langzaam over je matcha en roer er zachtjes doorheen. Hou een beetje melkschuim over voor de afwerking.
5. Voeg eventueel zoetstof naar smaak toe.
6. Eindig met een laagje melkschuim en werk af met een beetje matchapoeder.
Juttu.be maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.