HOT NEW TREND

Spice it up!


Een trend heet van de naald: anno 2024 worden de gerechten op ons bord alsmaar pittiger en rijst de verkoop van chilipepers en spicy sausjes de pan uit. Alles wat je moet weten over pikant eten...


Hot news!

Hot news: we eten steeds pikanter. Het aanbod aan pepers is de afgelopen jaren wereldwijd uitgebreid met onder meer scorpion pepper, guajillo of Hungarian Goathorn Peppers en we gaan al die pepers op verschillende manieren verwerken: niet enkel in chili con carne of curry, maar ook op frietjes en zeevruchten en in smoothies, cocktails en dessertjes met chocolade. Chefs experimenteren volop met de microtrend ‘Swicy’, waarbij zoet en spicy hand in hand gaan en – bye bye ketchup - het aanbod aan nieuwe, pittige sauzen is nog nooit zo groot geweest.

Hoe heter, hoe beter?

Vroeger dacht men dat pikant voedsel maagzweren en zelfs kanker kon veroorzaken, maar dat klopt niet. Als onze maag bestand is tegen de liters bijtend maagzuur dat ons lichaam dagelijks produceert, kan het heus wel wat chili, harissa of sriracha verdragen. Meer zelfs: chilipepers bevatten veel gezonde voedingstoffen zoals calcium en vitamine A en C. Het stofje capsaïcine - dat aanwezig is in alle chilipepersoorten – heeft bovendien een antioxiderende en ontstekingsremmende werking. Regelmatig chilipepers eten zou ook de kans op hart- en vaatziekten verminderen, je cholesterol verlagen en je metabolisme alsook je libido verbeteren. Hot stuff dus.



Opgelet!

Trop is uiteraard altijd te veel. Wees voorzichtig met ‘hot challenges’ op social media. Wanneer je pittig eten niet gewend bent of last hebt van spijsverteringsproblemen, kan pikant eten leiden tot irritaties en een branderig gevoel in mond en maag en op de huid en in de ogen.


Tips & tricks

Parelt er al een zweetdruppel of je voorhoofd als je er nog maar aan denkt om je broodje in de chiliolie te dippen? Some like it hot. Some... not so much. Rookies die toch graag grenzen verleggen richting spicy smakenpalet, beginnen best te trainen, want hoe vaker je pepers eet, hoe minder het brandend gevoel op je tong wordt. De Scovilleschaal (genoemd naar de Amerikaanse scheikundige Wilbur Scoville) kan je daarbij helpen. Deze meet namelijk de scherpte van chilipeper en pittige sauzen: van licht tintelend in de mond tot een ondraaglijke vlammenzee. Tip: probeer eerst een zachte, groene peperoncino (15.000 op de Scovilleschaal) vooraleer je je waagt aan een habaneropeper (100.000 -350.000 op de Scovilleschaal). De heetste peper ter wereld: de Carolina Reaper (2.200 000 op de Scovilleschaal) laat je (voorlopig) beter onaangeroerd op je bord liggen.

 

Is het kwaad toch geschied en staat je mond alsnog in brand? Blus de hitte vooral niet met water. Water versterkt de werking van capsaïcine. Wat werkt dan wèl? Melk en yoghurt, brood en rijst, suiker of honing, kroepoek én – goed nieuws voor sommigen – sterkedrank.    

 

Ga je zelf aan de slag met straffe pepers? Wrijf tijdens het koken niet in je ogen, peuter niet in je neus en – trust us - vermijd plaspauzes alvorens je je handen hebt gewassen. Handschoenen zijn geen overbodige luxe. 

Must-try

Trending: twee Belgische merken die zich specialiseren in pikante sauzen. Try it (als je durft...).



—> Swet

Opgelet, een matige tot hevige zweetuitbarsting na het proeven van de sausjes van het Brusselse SWET valt niet uit te sluiten. Thibault Fournal en Mathieu Van den Briel creëren hot sauces van lekkers uit eigen kweek: lokaal, vegan en explosief. Zo bevat ‘Pears for tears’ peer en habanero en ‘Green Light District’ Jonagold appels, venkel en groene jalapeno pepers. Kan je niet kiezen? Van de Torture Box – met diverse smaken - krijg je het vast en zeker lekker warm.


—> Madmax

Het geheime ingrediënt van de spicy olijfolie van MADMAX is niet liefde, maar wel de Bhut Jolokia peper uit India, ook wel ‘Ghost Pepper’ genoemd. Fruitig, vol van smaak én pikant. Pittig detail: wanneer je deze peper puur zou eten, zou het kunnen dat je spoken ziet, aangezien de Bhut Jolokia peper bekend staat om zijn hallucinerend effect. Tot 2011 was het nog de heetste peper ter wereld, met een 1,2 miljoen op de Scovilleschaal. Voorts gebruikt dit merk Arbequina premium olijfolie met een subtiele zoete smaak, amandeltoets en peperkick. Verkrijgbaar van mild tot Xtreme. Go mad!


Hot hotter hottest

Welke saus past bij jouw smaakpapillen? Van mild pittig tot vurig pikant.

•  Zoete chilisaus (100-500 op de Scovilleschaal) — 🌶️

•  Sambal oelek (2000 op de Scovilleschaal) — 🌶️🌶️

•  Sriracha (1000- 2500 op de Scovilleschaal) — 🌶️🌶️

•  Chipotle salsa (2500-8000 op de Scovilleschaal) — 🌶️🌶️🌶️

•  Tabasco (2500 – 5000 op de Scovilleschaal) — 🌶️🌶️🌶️

•  Harissa (4000-5000 op de Scovilleschaal) — 🌶️🌶️🌶️


Cookie-instellingen voor de beste online Juttu-ervaring

Juttu.be maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.